Pesticidi i zdravstvena ispravnost hrane

19. Kolovoz 2021. • Pregledano 2335 puta

Svjedoci smo kako se sve češće pojavljuju proizvodi koji se povlače s polica trgovačkih lanaca zbog toga što sadrže nedopuštene ili povećane količine aktivnih tvari pesticida koje mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

Inspecto analiza pesticida, etilen-oksid

Aktualni slučaj u Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU je pojava etilen-oksida u određenim pekarskim, mliječnim i dr. proizvodima koja nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Etilen-oksid se inače koristi kao pesticid ili dezinficijens. Kancerogen je, izaziva iritaciju dišnog sustava, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje vida, a ima i štetne učinke na plodnost.

Što proizvođači mogu napraviti kako bi osigurali zdravstvenu ispravnost proizvoda?

Proizvođači bi trebali provesti niz mjera prije, tijekom i nakon vegetacije. Najvažnija je pravilna uporaba zaštitnih sredstava uz pridržavanje uputa o primjeni. Nadalje, preporuka je provoditi sustavno praćenje/monitoring proizvoda laboratorijskim analizama ostataka pesticida s ciljem osiguranja sukladnosti s maksimalnim dozvoljenim razinama ostataka pesticida.

Što potrošači mogu napraviti kao mjeru opreza od konzumacije hrane s povećanom koncentracijom ostataka pesticida u hrani?

Razina ostataka obično se smanjuje pranjem, guljenjem, kuhanjem i cijeđenjem. Razina ostataka pesticida u krajnjem konzerviranom proizvodu, može se smanjiti postupcima pranja, blanširanja, guljenja, kuhanja, ali njihova se razina može i povećati tijekom obrade. Povećava se, na primjer, proizvodnjom ulja iz uljarica i maslina ili u procesu sušenja voća i proizvodnje koncentrata rajčice zbog gubitka vode tijekom procesa prerade.

Za aktualne informacije koji proizvodi su opozvani posjetite HAPIH - Potrošački kutak

Što nudi Inspecto kao laboratorij za analizu ostataka pesticida?

  • Pokriven proces analiza od sirovine do gotovog proizvoda (žitarice, uljarice, voće i povrće, voćni kompoti, sokovi, orašasti plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi, biljna ulja, snack proizvodi, flips s kikirikijem, čokolada i vino)
  • preko 500 aktivnih tvari pesticida za analizu
  • Akreditirane analize prema HRN EN ISO 17025 u fleksibilnom području - samostalno upravljanje metodama
  • Potvrdne tehnike LC-MS/MS; GC-MS/MS
  • Sigurnost rezultata / Limit kvantifikacije 0,01 mg/kg
  • Razvijene metode za uobičajene i problematične spojeve, npr. visoko polarni - glifosat, kiseli pesticidi - fluazifop i srodni spojevi, etilen-oksid
  • Dugogodišnje iskustvo u analizi aktivnih tvari pesticida
  • Potvrđena točnost rezultata sudjelovanjem u međulaboratorijskim usporedbama u organizaciji Europskog referentnog laboratorij za pescticide (EURL) - klasificirani smo kao A laboratorij

Inspecto - EURL laboratory certificate of participation - incurred and spiked pesticide residues in rice

Kako nas možete kontaktirati?

Ispunite kontakt obrazac - nakon obrade odgovorit ćemo na Vaš upit. 

Podijeli

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude