Uvođenje i kontrola HACCP sustava
HACCP (eng. Hazard Analysis Critical Control Point) je sustav kontrole koji omogućava identifikaciju, procjenu i uspostavu kontrole nad kemijskim, fizikalnim i biološkim opasnostima koje su važne za sigurnost hrane u svim fazama proizvodnje, prerade, pakiranja, skladištenja, prijevoza i distribucije.
Zakonodavstvo
Prema zakonodavstvu Republike Hrvatske (Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, NN 081/13, 115/18), odnosno zakonodavstvu Europske unije (Uredba (EZ) br. 852/2004 o higijeni hrane), subjekt u poslovanju s hranom je obavezan uspostaviti, provoditi, održavati sustave i postupke samokontrole temeljene na načelima HACCP sustava.
Sukladno Pravilniku o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava (NN 068/15), a ovisno o tipu objekta, potrebno je provesti uspostavu preduvjetnih programa/HACCP sustava.
Preduvjetni programi/HACCP sustav
Preduvjetni programi su strukturalni, higijenski i drugi zahtjevi koje subjekt u poslovanju s hranom mora ispuniti, odnosno aktivnosti koje mora provoditi, a koji su potrebni za održavanje higijene u cijelom lancu hrane. Samim time, preduvjetni programi predstavljaju bazu za uspostavu HACCP sustava.
Programi/sustav su obvezni za sve subjekte u poslovanju s hranom koji obavljaju bilo koju fazu pripreme, proizvodnje, prerade, pakiranja, skladištenja, prijevoza i distribucije hrane poslije primarne proizvodnje i s njom povezanih djelatnosti, npr.:
- ugostiteljski objekti bez/sa pripremom hrane - kafići, restorani, pečenjarnice, pizzerije, kantine
- pekare
- slastičarne
- mesnice
- ribarnice
- skladišta
- i dr.
Usluge tvrtke Inspecto pri implementaciji preduvjetnih programa/HACCP sustava obuhvaćaju:
- obilazak i procjena stanja objekta
- savjeti i prijedlozi za uklanjanje organizacijskih i infastrukturalnih nedostataka
- uspostava preduvjetnih programa
- HACCP analiza (analiza opasnosti procesnih koraka, detekcija KT/KKT i njihovih kritičnih granica, uspostavljanje mjera praćenja KT/KKT, uspostava korektivnih mjera, postupaka verifikacije)
- izrade potrebne dokumentacije - planova, radnih uputa, evidencija i dr.
- validacija uspostavljenih preduvjetnih programa/HACCP sustava
- edukacija zaposlenika
Osim implementacije, pružamo uslugu revizije preduvjetnih programa/HACCP sustava sukladno važećoj zakonskoj regulativi.
U sklopu uspostavljenih preduvjetnih programa/HACCP sustava možemo ponuditi provedbu svih potrebnih laboratorijskih ispitivanja
- ispitivanja vode
- ispitivanje mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom - brisevi površina, brisevi opreme, brisevi ruku zaposlenika
- ispitivanje gotovih proizvoda
Koje su prednosti uvođenja preduvjetnih programa/HACCP sustava?
- učinkovitiji sustav osiguranja kvalitete procesa i gotovih proizvoda
- zadovoljavanje zakonske regulative
- smanjenje potencijalnih rizika
- prevencija bolesti uzorkovanih hranom
- smanjenje troškova zbog povlačenja/opoziva proizvoda
- zaštita ugleda subjekta u poslovanju s hranom
- povjerenje i povećanje broja potrošača