Analiza hrane

Sukladno propisima o hrani nije dozvoljeno na tržište stavljati hranu koja nije sigurna, odnosno hranu koja je štetna za zdravlje i/ili neprikladna za prehranu ljudi (oko 75% novih bolesti od kojih ljudi obolijevaju od 2000. godine potječe od životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla).

Zakon o hrani (NN br. 81/2013), članak 10, definira zdravstveno neispravnu hranu, tj. hranu štetnu za zdravlje ljudi, prema Uredbi (EZ) br. 178/2002, članak 14.

Koristeći modernu opremu i učinkovite metode ispitivanja, stručni i visokoobrazovani djelatnici laboratorija provode ispitivanja parametara utvrđenih propisima, kao i druga ispitivanja koja mogu pomoći klijentu-proizvođaču u kontroli njegovog proizvoda te rješavanju potencijalnih problema.

Inspecto nudi usluge ispitivanja zdravstvene ispravnosti hrane na različitim grupama proizvoda te uspješno surađuje sa različitim proizvodnim sektorima koji uključuju:

  • Proizvodnju voća, povrća te proizvoda od voća i povrća
  • Proizvodnju mesa i proizvoda od mesa
  • Proizvodnju mlijeka te proizvoda od mlijeka
  • Proizvodnja mlinsko-pekarskih proizvoda
  • Proizvodnja čokolade i drugih konditorskih proizvoda
  • Proizvodnja kolača i slastica
  • Proizvodnja jakih alkoholnih pića i rakija
  • Proizvodnja čajeva i kave
  • Proizvodnja vina
  • Prerada ribe i proizvodnja proizvoda od ribe

Inspecto laboratorij u mogućnosti je ispitati kompletnu zdravstvenu ispravnost hrane, te dati podršku partnerima po principu „Od polja do stola“ uključujući sljedeće parametre ispitivanja:

  • Mikrobiološka ispitivanja
  • Mikotoksikološka ispitivanja
  • Reološka ispitivanja
  • Ispitivanje teških metala
  • Određivanje ostataka pesticida
  • Ispitivanje alkaloida
  • GMO analize
  • Provjera deklaracije (nutritivna vrijednost)
  • Pregled deklaracije prema zakonskoj regulativi
  • Validacija roka trajanja proizvoda
  • Određivanje aditiva, bojila, konzervanasa
  • Ispitivanje alergena

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude