Analiza hrane
Sukladno propisima o hrani nije dozvoljeno na tržište stavljati hranu koja nije sigurna, odnosno hranu koja je štetna za zdravlje i/ili neprikladna za prehranu ljudi (oko 75% novih bolesti od kojih ljudi obolijevaju od 2000. godine potječe od životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla).
Zakon o hrani (NN br. 81/2013), članak 10, definira zdravstveno neispravnu hranu, tj. hranu štetnu za zdravlje ljudi, prema Uredbi (EZ) br. 178/2002, članak 14.
Koristeći modernu opremu i učinkovite metode ispitivanja, stručni i visokoobrazovani djelatnici laboratorija provode ispitivanja parametara utvrđenih propisima, kao i druga ispitivanja koja mogu pomoći klijentu-proizvođaču u kontroli njegovog proizvoda te rješavanju potencijalnih problema.
Inspecto nudi usluge ispitivanja zdravstvene ispravnosti hrane na različitim grupama proizvoda te uspješno surađuje sa različitim proizvodnim sektorima koji uključuju:
- Proizvodnju voća, povrća te proizvoda od voća i povrća
- Proizvodnju mesa i proizvoda od mesa
- Proizvodnju mlijeka te proizvoda od mlijeka
- Proizvodnja mlinsko-pekarskih proizvoda
- Proizvodnja čokolade i drugih konditorskih proizvoda
- Proizvodnja kolača i slastica
- Proizvodnja jakih alkoholnih pića i rakija
- Proizvodnja čajeva i kave
- Proizvodnja vina
- Prerada ribe i proizvodnja proizvoda od ribe
Inspecto laboratorij u mogućnosti je ispitati kompletnu zdravstvenu ispravnost hrane, te dati podršku partnerima po principu „Od polja do stola“ uključujući sljedeće parametre ispitivanja:
- Mikrobiološka ispitivanja
- Mikotoksikološka ispitivanja
- Reološka ispitivanja
- Ispitivanje teških metala
- Određivanje ostataka pesticida
- Ispitivanje alkaloida
- GMO analize
- Provjera deklaracije (nutritivna vrijednost)
- Pregled deklaracije prema zakonskoj regulativi
- Validacija roka trajanja proizvoda
- Određivanje aditiva, bojila, konzervanasa
- Ispitivanje alergena