Okrugli stol "Kontrola ekoloških proizvoda od polja do stola", Zagreb

18. Ožujak 2019. • Pregledano 1069 puta

14.03.2019. u Zagrebu na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar održan je okrugli stol „Kontrola ekoloških proizvoda od polja do stola“ na kojem su sudjelovali državne institucije, Europski referentni laboratorij za analizu rezidua pesticida u voću i povrću, te službeni i referentni hrvatski laboratoriji, među kojima je i Inspecto.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, viši stručni savjetnik i koordinator za procjenu rizika i RASSF sustava pri Hrvatskoj agenciji za hranu i poljoprivredu, rukovoditeljica službe za certifikaciju proizvoda, voditeljica referentnog laboratorija za pesticide, te jedan od najvećih proizvođača jabuka u Hrvatskoj.

Tema okruglog stola bile su:

  • analize eko proizvoda
  • kriteriji koje moraju zadovoljiti eko proizvođači
  • certifikacija eko proizvoda
  • dostupnost i upotreba pesticida na tržištu
  • procjena rizika ukoliko rezultati prelaze dozvoljene kriterije
  • način informiranja nadležnih institucija
  • iskustva eko proizvođača sa stanjem na tržištu i sl.

Nakon okruglog stola uslijedio je sastanak Službenih laboratorija kojemu je prisustvovala gđa. Carmen Ferrer Amate, koordinatorica Europskog referentnog laboratorija za analizu rezidua pesticida u voću i povrću iz Almerije, Španjolska, te g. Michelangelo Anastassiades iz Europskog referentnog  laboratorija za analizu rezidua pesticida single residue metodama iz Stuttgarta Njemačka koji je također poznat po kreiranju Quechers metode.

Sastanku je prisustvovalo osam hrvatskih laboratorija koji se bave analizom pesticida; od toga 7 službenih (HZJZ, Centar za kontrolu namirnica, ZJZ primorsko-goranske županije, Bioinstitut, Cratiakontrola, Inspecto, Sample Control) i referentni laboratorij za pesticide NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Svaki laboratorij je održao kratke prezentacije na engleskom jeziku gdje je predstavljen broj aktivnih tvari, te metode i tehnike koje koriste za određivanje aktivnih tvari. Tvrtku Inspecto, odnosno InspectoLab prezentirala je Marija Kovač, a skupu su sudjelovali i Mara Tilman, rukovoditeljica laboratorija i Mateja Bulaić. Nakon predstavljanja održana je rasprava o problematici tumačenja i interpretiranja rezultata.

Sastanci službenih laboratorija trebaju se redovito održavati kako bi međusobno izmijenili iskustva i problematiku s kojom se susreću u svakodnevnom radu, te da se problematika rješava na nivou države tj. svih službenih laboratorija.

Podijeli

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude