4. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća, Sv.Martin na Muri

04. Prosinac 2018. • Pregledano 470 puta

U Svetom Martinu na Muri, od 28.11. do 30.11. 2018, održan je četvrti po redu Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća. Stručni skup organiziran je od strane Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Skup je okupio zavidnu brojku od 250 sudionika, većinom proizvođača povrća i predstavnika relevantnih institucija za sektor povrćarstva, a među sudionicima tradicionalno je prisustvovala i tvrtka Inspecto d.o.o.

Kroz tri dana moglo se nazočiti brojnim stručnim predavanjima koja su bila podijeljena u sekcije:

  • Zakonodavne aktivnosti
  • Zaštita povrća
  • Novi proizvodi i nove tehnologije
  • Hrvatsko povrće - od sjemena do stola
  • Potencijal proizvodnje korjenastog povrća u Hrvatskoj

Proizvođači povrća iz Hrvatske su izložili glavne probleme s kojima se susreću tijekom prozivodnje, a osnovu problema čini uvozno povrće i niske cijene u vrijeme berbe povrća. Najveći napredak proizvodnje povrća u Hrvatskoj vidi se kroz značajnije udruživanje proizvođača čime bi se osim bržeg razvoja tehnologije dobilo i na puno većoj konkurentnosti hrvatskog povrća na tržištu „zatrpanom“ uvoznim povrćem.

Osim spomenutih sekcija održane su i financijske radionice gdje su predstavljene dodatne mogućnosti financiranja u sektoru proizvodnje povrća, a po prvi puta je u sklopu skupa održan i 1.Regionalni susret proizvođača povrća.

Svoja iskustva su razmjenili predstavnici proizvođača povrća iz regije, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH. Proizvođači su se složili da se u povrćarstvu sve više susreću s problemima zaštite i klimatskih promjena, a da zahtjevi sigurnosti hrane i očuvanja okoliša predstavljaju veliki izazov u proizvodnji.

Kroz prisustvo na ovom stručnom seminaru, kao na ostalim stručnim seminarima ovoga tipa, tvrtka Inspecto d.o.o. želi pokazati svoju ulogu na tržištu laboratorijskih ispitivanja hrane. Razgovarali smo s mnogim proizvođačima povrća kojima smo prezentirali tvrtku i laboratorij, te naglasili važnost zdravstvene ispravnosti hrane kao jednog od ključnih parametara u lancu proizvodnje povrća.

Osim promocije, bili smo i aktivni sudionici stručnih predavanja gdje smo mogli čuti o novim trendovima u proizvodnji povrća i novim zaštitnim sredstvima što ćemo svakako iskoristiti za razvoj poslovanja uvođenjem novih laboratorijskih analiza.

Podijeli

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude