2. Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom "Životni ciklus hrane" u Opatiji

22. Studeni 2018. • Pregledano 113 puta

U Opatiji, od 13. do 16. studenog 2018., pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, održan je drugi međunarodni i hrvatski kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom "Životni ciklus hrane".

Uz visoko pokroviteljstvo, kongres je organiziran od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog mjeriteljstvog društva, Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnost hrane jugoistočne Europe i drugih suorganizatora i pokrovitelja.

Sigurnost hrane je zajednička odgovornost države, proizvođača, struke, laboratorija, distributera, ali i potrošača. Shodno tome, ovogodišnje su teme bile usmjerene na:

  • nove tehnologije 
  • krizno komuniciranje i upravljanje rizicima
  • ekološka proizvodnja hrane
  • nova hrana i GMO
  • sustavi upravljanja, ispitivanje, certifikacija i akreditacija
  • razvoj i primjena analitičkih metoda
  • mikrobiološka sigurnost hrane
  • sigurnost materijala koji dolaze u kontakt s hranom i vodom
  • zemljopisno porijeklo i patvorenje hrane
  • hrana i zdravlje, prevencija bolesti i bolesti koje se prenose hranom
  • zdravstveni turizam i prehrana u turizmu
  • suplementi i dodaci u prehrani
  • internetska prodaja hrane

Kongres se odvijao u obliku plenarnih predavanja, izlaganja, okruglog stola i radionica. Na kongresu su sudjelovali predavači iz Europske agencije za sigurnost hrane, EUROLAB-a, predavači s različitih fakulteta i zdravstvenih ustanova, te različitih Ministarstava i drugih stručnih institucija vezani za područje hrane.

Tvrtka Inspecto d.o.o. je i ove godine imala svoje predstavnike na kongresu. Predstavnici tvrtke i voditelji laboatorija u neformalnom druženju razmjenjivali su iskustva i ideje s kolegama i poslovnim partnerima iz branše.

Podijeli

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude