13. Međunarodna konferencija CROLAB, Kompetentnost laboratorija 2017

09. Listopad 2017. • Pregledano 258 puta

U Poreču od 04. do 07. listopada 2017. održana je 13. Međunarodna konferencija CROLAB-a, Kompetentnost laboratorija 2017.

Glavni fokus konferencije odnosio se na međusobnu suradnju i kontakte laboratorija, suradnju s tijelima državne uprave, laboratorijima susjednih država, te laboratorija budućih članica EU.

Pozdrav i uvodni govor održao je profesor dr.sc. Davor Zvizdić, predsjednik CROLAB-a koji je ujedno i predstavio novi Međunarodni sustav mjernih jedinica (obzirom da se mijenjaju vrijednosti kilograma, mola, te Kelvina).

Inspecto je aktivno popratio teme od posebnog značaja za naš laboratorij:

  • Procjena rizika iz perspektive HAA
  • Autoklavi - validacija temperature i postupci pravilnog autoklaviranja s primjerima iz prakse
  • Izazovi laboratorija u analitici zdravstvene ispravnosti hrane
  • Kvaliteta i sigurnost hrane s pogleda prehrambene industrije

Važan dio konferencije odnosio se na raspravu "Što donosi nova norma ISO/IEC 17025?", obzirom da se laboratoriji moraju uskladiti sa zahtjevima norme do 2020. godine.

Tijekom konferencije organiziran je izlet za sudionike gdje smo obišli destileriju Aura u Buzetu (degustacija vrhunskih rakija i džemova), posjet Motovunu uz vodiča, te degustacija proizvoda od tartufa na lokalnom OPG-u s dugogodišnjim radom i iskustvom u tartufarstvu.

Slobodno vrijeme proveli smo u konstruktivnom druženju s kolegama iz Podravke, Koestlina, Zvijezde, Maclaba i AlphaChroma.

Podijeli

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude