Mikrobiološka čistoća objekata
Mikrobiološki laboratorij tvrtke Inspecto d.o.o. provodi ispitivanja mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom.
Koji objekti podliježu sanitarnom nadzoru?
Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07-NN 43/09) objekti koji podliježu sanitarnim nadzorom su:
- građevine, prostorije, prostori, uređaji i oprema koji se bave gospodarskom djelatnošću
- djelatnosti na području zdravstva, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi, ugostiteljstva, turizma, obrta i usluga, sporta i rekreacije
Koji subjekti su obavezni provoditi kontolu?
Kontrolu su obvezi provoditi subjekti u poslovanju s hranom:
- Industrijski objekti za proizvodnju hrane i predmeta opće uporabe
- Ugostiteljski objekti iz skupine hoteli, restorani, catering objekti i sl.
- Objekti na području djelatnosti zdravstva, odgoja, socijalne skrbi (vrtići, škole, domovi)
- Caffe barovi
Koliko često treba provoditi kontrolu?
Pravilnikom o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (NN 137/09) određuje se učestalost kontrole i normativi mikrobiološke čistoće.
Kontrolu mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom treba provoditi redovito i to najmanje jednom u šest mjeseci.
Metodom određivanja mikrobiološke čistoće podrazumijevaju se postupci uzimanja brisa na predmetima, površinama i rukama djelatnika.
Uzorkovanje s površina upotrebom brisa* | HRN ISO 18593-2019 |
Aerobne mezofile bakterije | HRN ISO 4833-1-1:2013 |
Enterobacteriaceae | HRN ISO 21528-2-2:2017 |
Tumačenje rezultata kontrole
Prema pravilniku o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom
(NN 137/09)
- Mikrobiološka čistoća objekta je ZADOVOLJAVAJUĆA kada je < 25% ispitanih uzoraka neprihvatljive čistoće
- Mikrobiološka čistoća objekta je NEZADOVOLJAVAJUĆA kada je >25% ispitanih uzoraka neprihvatljive čistoće
NEZADOVOLJAVAJUĆA mikrobiološka čistoća objekta ugrožava zdravstvenu ispravnost hrane i predmeta opće uporabe u smislu općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. U slučaju nezadovoljavajuće mikrobiološke čistoće objekta potrebno je poduzeti određene koretivne mjere, što zahtjeva i ponovno ispitivanje mikrobiološke čistoće objekta.
Povezana usluga: uvođenje i kontrola HACCP sustava
Tvrtka Inspecto nudi uslugu uvođenje i kontrola HACCP sustava, te stručno savjetovanje u pogledu poboljšanja higijene kompletnog objekta (prostorija, opreme, radnih površina, osoblja, te ostale higijenske zahtjeve) s ciljem smanjenja rizika od zaraznih bolesti.
Preuzmi letak Inspecto - Mikrobiološka čistoća objekata
Katalog parametara ispitivanja mikrobiološke čistoće objekata
Vrsta analize | Metoda |
---|---|
Uzorkovanje s površina upotrebom briseva 1 |
HRN ISO 18593:2008 |
Aerobne mezofilne bakterije 1 |
HRN ISO 4833-1:2013 |
Enterobacteriaceae 1 |
HRN ISO 21528-2:2017 |
Salmonella spp. 1 |
HRN ISO 6579-1:2017 |
Listeria monocytogenes 1 |
HRN EN ISO 11290-1:2017 |