Osvrt na žetvu pšenice u Hrvatskoj, rod 2017

28. Srpanj 2017. • Pregledano 150 puta

Ovogodišnja žetva pšenice rezultirala je vrhunskim prinosima koji su ovisno o ulaganjima i vrsti zemljišta dostizali i visokih 9 tona po hektaru. Pokazalo se da proizvođači koji su uložili u prozvodnju imaju dobre rezultate.

Pšenica kao najvažnija krušarica u 2017. godini na prostoru Republike Hrvatske zasijana je na 100.000 hektara, što je u odnosu na prethodnu godinu oko 30% manje zasijanih površina.

Obzirom da je žetva već bila u tijeku, a proizvođači i otkupljivači pšenice nisu bili zadovoljni parametrima kvalitete sadržanim u Kodeksu otkupa žitarica i uljarica iz 2014 godine, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice.

Pravilnik se primjenjuje isključivo za otkup pšenice roda 2017. na području Republike Hrvatske. Prema novom pravilniku kod konačnog razvrstavanja pšenice u kvalitativne klase odlučujući parametar je postotak proteina.

Tablica 1. Propisani parametri kvalitete i kvalitativne klase pšenice prema pravilniku

Kvalitativne klase pšenice

 

Premium

I. klasa

II. klasa

III. klasa

IV. klasa

Proteini (%)

>15

13,5-14,99

12,00-13,49

10,5-11,99

<10,49

Hektolitar (kg/hl)

80

78

78

74

<74

Vlaga (%)

13,5

13,5

13,5

13,5

13,5

Primjese (crna) (%)

najviše 2

najviše 2

najviše 2

najviše 2

najviše 2

Ukupna primjesa (%)

najviše 5

najviše 5

najviše 5

najviše 5

najviše 5

Na otkupnim mjestima širom Slavonije i Baranje, pšenica se razvrstavala prema udjelu proteina u skladu s novim pravilnikom. Kontrolna kuća Inspecto d.o.o. tijekom otkupa pšenice roda 2017. izvršila je pregled ukupno oko 240.000.000 tona pšenice.

Tablica 2. Prosječni parametri kvalitete pšenice roda 2017

Parametar

Vaga
(%)

Hektolitar
(kg/hl)

Primjesa (%)

Ukupna

Bijela

Crna

Anorganska

Prosječna vrijednost

 12,21

 80,39

4,58

4,03

0,42

0,12

Prosječni udio vlage iznosio je 12,21%.
Prosječni hektolitar iznosio je 80,39%.

Udio proteina i klase kvalitete - rezultati nakon ovogodišnje žetve pokazali su bolju kvalitetu i dvostruko veći udio pšenice iz prve kvalitativne klase u odnosu na prošlu godinu.

Tablica 3. Zastupljenost pojedinih kvalitativnih klasa pšenice

Klasa kvalitete

Premium
>15

I. klasa
13,5-14,99

II. klasa
12,00-13,49

III. klasa
10,5-11,99

IV. klasa
<10,49

Pregledane količine

2.019.150

22.241.650

75.239.839

95.329.496

44.773.950

Postotni udio

0.84%

9,28%

31,40%

39,78%

18,68%

Posječna vrijednost proteina iznosila je 11,75%.



Tehnološki pokazatelji kvalitete pšenice

Tehnološki pokazatelji kvalitete pšenice procijenjuju se na temelju reoloških osobina brašna dobivenog iz pšenice, klasičnim reološkim metodama pomoću farinografa, ekstenzografa, alveografa i amilografa.

Vrijednosti reoloških pokazatelja kvalitete unutar pojedinih klasa

Premium klasa

  • protein 15,7%
  • gluten 39,7%
  • upijanje 65,5%
  • razvoj 6,0 mm
  • stabilnost 7,0 mm
  • omekšanje 10 FJ
  • kvalitetni broj 92,1
  • grupa kvalitete A1
  • energija 107 cm2
  • rastezljivost 220 mm
  • otpor 200 EJ
  • max otpor 365 EJ
  • o/r 0,9
  • W 260 10E-4J
  • P/L 0,58
  • G 25,0
  • Max viskoznost 440 AJ
  • Hagberg 289 sec

I. Klasa

  • protein 14,1%
  • gluten 30,2%
  • upijanje 60,4%
  • razvoj 5,0 mm
  • stabilnost 6,2 mm
  • omekšanje 20 FJ
  • kvalitetni broj 84,7
  • grupa kvalitete A2
  • energija 122 cm2
  • rastezljivost 176 mm
  • otpor 315 EJ
  • max otpor 555 EJ
  • o/r 1,8
  • W 317 10E-4J
  • P/L 1,14
  • G 20,6
  • Max viskoznost 1750 AJ
  • Hagberg 395 sec

II. Klasa

  • protein 12,9%
  • gluten 27,3%
  • upijanje 59,4%
  • razvoj 1,9 mm
  • stabilnost 1,0 mm
  • omekšanje 25 FJ
  • kvalitetni broj 70,7
  • grupa kvalitete A2
  • energija 119 cm2
  • rastezljivost 161 mm
  • otpor 365 EJ
  • max otpor 595 EJ
  • o/r 2,3
  • W 274 10E-4J
  • P/L 0,93
  • G 20,9
  • Max viskoznost 1690 AJ
  • Hagberg 335 sec

III. Klasa

  • protein 11,6%
  • gluten 22,9%
  • upijanje 57,1%
  • razvoj 1,4 mm
  • stabilnost 1,0 mm
  • omekšanje 60 FJ
  • kvalitetni broj 56,2
  • grupa kvalitete B1
  • energija 99 cm2
  • rastezljivost 136 mm
  • otpor 420 EJ
  • max otpor 585 EJ
  • o/r 3,1
  • W 209 10E-4J
  • P/L 0,78
  • G 20,9
  • Max viskoznost 1200 AJ
  • Hagberg 329 sec

IV. Klasa

  • protein 9,8%
  • gluten 18,8%
  • upijanje 53,5%
  • razvoj 1,2 mm
  • stabilnost 0,4 mm
  • omekšanje 110 FJ
  • kvalitetni broj 43,7
  • grupa kvalitete C1
  • energija 46 cm2
  • rastezljivost 110 mm
  • otpor 295 EJ
  • max otpor 310 EJ
  • o/r 2,7
  • W 152 10E-4J
  • P/L 0,75
  • G 19,8
  • Max viskoznost 1335 AJ
  • Hagberg 310 sec
Podijeli

Primajte naše stručne savjete, novosti i ponude

111